Som i serem (tintinaires)

L'obra

Quan van arribar Les aventures de Tintín a Catalunya? Per què van tenir tant d'èxit? Qui va ser el primer nen que va llegir Tintín? Com va ser rebuda aquesta obra per les elits culturals del país? On es va fer la primera exposició tintinaire? Quins elements van ajudar a la seva extraordinària recepció? Ens pot ajudar l'obra d'Hergé a entendre alguns dels grans enigmes de la nostra vida? Va venir alguna vegada Tintín a Barcelona?

Som i serem (tintinaires) vol donar resposta a aquests i molts d'altres interrogants que es desvetllen quan pensem en la popularitat i transcendència que ha tingut al nostre país l'intrèpid reporter creat per Hergé l'any 1929. Tintín va arribar tard a casa nostra, a finals dels anys cinquanta, però ho va fer amb força i, lentament, va esdevenir un fenomen cultural únic.

Amb amenitat, rigor i unes gotes d'humor -principis que podem trobar en qualsevol àlbum d'Hergé-, Som i serem (tintinaires) vol convidar tots el lectors a una intensa i emocionant aventura resseguint les singulars petjades d'aquest heroi per les nostres contrades.

Després de llegir aquet assaig, a ben segur que Tintín, Milú, el capità Haddock, els Dupont/d, la Castafiore i en Tornassol estarien disposats a proclamar: Hem caminat damunt la terra...catalana.

 

L'autor:

Joan Manuel Soldevilla (1964) va néixer a Barcelona i viu a Figueres des de finals dels anys vuitanta. És catedràtic de llengua i literatura i estudiós dels mitjans de comunicació de massa. Apassionat tintinaire, és autor dels llibres L'Abecedari de Tintín (2002), Univers Hergé (2007) i d'innombrables articles en premsa i revistes especialitzades. Ha comissariat diverses exposicions, ha impartir conferències i cursos universitaris sobre l'obra d'Hergé, ha traduït i revisat les noves edicions dels àlbums de Tintín i és soci fundador de l'associació 1001, l'associació dels tintinaires catalans. Sovint interpreta el món i la vida a partir de la lectura dels àlbums de Tintín. I ho entén tot una mica més bé.

 

© a contra vent 2008