Joan Sales, la ploma contra el silenci

L'obra

Cent anys després del seu naixement, Joan Sales es manté viu en la memòria col·lectiva per ser l'autor d'Incerta glòria. Però el novel·lista és només una de les moltes cares de Sales. A través de l'anàlisi de la correspondència inèdita amb escriptors com Xavier Benguerel, Lluís Ferran de Pol o Ramona Via, aquest estudi pretén eixamplar horitzons i centrar-se en la valuosa feina que Sales va fer com a "reescriptor", és a dir, com a editor, adaptador de literatura infantil i traductor durant els difícils temps de la repressió franquista.

Els catalans hem de fer un esforç per deixar de ser uns somiatruites. A Catalunya n'hi ha molts que es creuen ser genis simplement perquè els seus llibres no es venen; i el país és massa petit per tants genis. Si els llibres catalans no es venen, busquem-ne les causes on vulgueu, però no en donem la culpa al pobre poble, que entre tots hem desorientat i desenganyat tantíssim. (Carta a Xavier Benguerel, 16 d'octubre de 1960)

 

L'autor:

Marta Pasqual i Llorenç (Girona, 1983) és doctora en Filologia Catalana per la Universitat de Girona. Ensenya llengua i literatura catalanes a secundària. També és traductora de l'italià de literatura infantil. Especialitzada en l'estudi de l'obra de Joan Sales, ha publicat diversos articles i treballs sobre aquest autor i sobre Aurora Bertrana i Eduard Girbal Jaume.

 

© a contra vent 2008