Les coses tal com són

Com a final de l'any Màrius Torres, Acontravent publica, a cura dels professors Jordi Julià i Pere Ballart, la prosa de Màrius Torres. A través d'una recerca en les seves cartes, dietaris i articles, apareix un Torres nou. Un intel.lectual formidable, un home apassionat.

“Per damunt de la lectura dels seus textos s’eleva finalment la figura d’un intel·lectual —amb un gruix de lectures, coneixements, intuïcions i opinions— d’una talla per a la qual difícilment trobaríem gaire paral·lels en la Catalunya de finals de la dècada dels 30. Oferir-ne una imatge clara, rica i acabada, que superi d’una vegada els tòpics que han fet del poeta de Lleida un creador digne només de compassió a causa de la tragèdia que va estroncar en plena joventut la seva trajectòria vital, i només valorat per la malaurada fi d’una carrera que s’augurava esplèndida, haurà estat l’objectiu primordial dels qui hem compilat aquest volum (...) El seu pensament, vast i complex, integrat per un conjunt d’idees morals, polítiques, estètiques i literàries, constitueix un llegat d’una peça, massa valuós per romandre indefinidament disseminat per cartes, dietaris i papers dispersos. El més de mig miler de fragments escollits entre tota la seva prosa que el lector trobarà a continuació d’aquest pròleg creiem que finalment pot esdevenir, en suport d’aquella tesi sobre l’autèntica dimensió intel·lectual de Màrius Torres, un argument definitiu” (del pròleg).

 

N'han dit:

“Veure Torres tal com és implicava necessàriament «cedir-li la paraula», deixar que fos ell mateix el qui, amb la seva prosa brillant, àgil, culta, tendra, emocionant i precisa, fes arribar al lector el seu perfil real, sense necessitat de cap més intermediari” (Pere Ballart i Jordi Julià)

“Quina gentilesa, quins versos, quina viva ànima personal!”(Carles Riba)

“És un home d'àmplia cultura general i literària, i això vol dir que en la seva formació espiritual i en la fixació de la pròpia personalitat poètica hi ha abundants elements de procedència cultural” (Antoni Rovira i Virgili)

“Màrius Torres sembla que dugui amagat en alguna butxaca un bitllet d'anada i tornada d'aquella regió sobrenatural i és per l'afany de veure si podem fer amb ell el viatge que en perseguim la lectura” (Josep Palau i Fabre)

“L’essencial de la seva comesa es troba al centre mateix de la problemàtica de la poesia i de l’art contemporanis” (Pere Gimferrer)

 

© a contra vent 2008