Últimes notícies!

L'obra

"El Francmaçon va llevar àncores, es va balancejar una mica i va avançar entre turons de color ocre, primer creuant estrets i després a mar obert, mentre en Corker li explicava les llegendes heroiques de Fleet Street; li va explicar les primícies i les enganyifes clàssiques, les confessions arrencades a sospitosos en ple atac d'histèria; les insinuacions i distorsions, el reguitzell d'invencions complexes i seductores que componien la història contemporània; les mentides agosarades amb què alguns havien fet fortuna; la manera com en Wenlock Jakes, el periodista més ben pagat dels Estats Units, havia donat al món el relat presencial del naufragi del Lusitania, en primícia mundial, quatre hores abans que l'enfonsessin; la manera com en Hitchcock, el Jakes de la premsa britànica, havia relatat el dia a dia dels horrors del terratrèmol de Messina assegut al seu escriptori de Londres"

A causa d'un absurd malentès, Lord Cooper, magnat de la premsa de Fleet Street, envia a cobrir la guerra civil d'una remota república africana a un obscur i gris redactor de notícies de jardineria, plantes i flors. I així, sense cap experiència prèvia, William Boot, de la nit al dia, es converteix en un intrèpid corresponsal de guerra.

Últimes notícies! és una de les primeres obres d'Evelyn Waugh, i una de les més divertides. Una novel·la sarcàstica i despietada contra el món del periodisme o, millor dit, contra la desinformació i la confusió, escrita a un ritme que talla l'alè.

 

L'autor

Evelyn Waugh (Hampstead, Londres, 28 d'octubre de 1903 - Combe Florey, Somerset, 10 d'abril de 1966)

Escriptor. Educat a Oxford, va ser corresponsal del Daily Mail a Etiòpia (1935) i va lluitar en la marina durant la Segona Guerra Mundial. Va escriure nombroses novel·les, entre les quals hom destaca Decline and Fall (1928), Black Mischief (1932), A Handful of Dust (1934), Brideshead Revisited (1945), Men at Arms (1952), Officers and Gentlemen (1955) i Unconditional Surrender (1961). Scoop (publicada el 1938), ha estat traduïda per primer cop en català com Últimes notícies!.

 

N'han dit:

"El llibre més divertit que he llegit en tota la meva vida" (Gore Vidal)

"Una de les 100 millors novel·les de tots els temps" (The Observer)

"La grandesa d'Evelyn Waugh com a escriptor satiric rau en el fet que, encara que els seus personatges en ells mateixos siguin del tot improbables, no són impossibles" (The Spectator)

 

© a contra vent 2008