Octubre

L'obra

El nou dietari de Miquel Pairolí, Octubre, ha arribat a les llibreries avui, dijous 14 d'octubre del 2010, editat per Acontravent a la col·lecció Cadaqués, dedicada a la literatura del jo. L'autor, que el va començar a redactar poc abans de complir 50 anys, el considera el més personal dels 17 llibres que ha publicat fins ara.

Octubre és una obra de maduresa. Després de Paisatge amb flames (1990) i L'enigma (1999), aquesta tercera aportació de Pairolí al dietarisme el confirma amb força com un autor amb una veu pròpia i un discurs original en el panorama literari català.

"El matí era esplèndid, sentia una gran interpretació de La Creació a la ràdio i contemplava, a l'ampit de la finestra, un pit-roig jove, vigorós, ple d'energia. Un moment de felicitat, de serenor, de respirar el bo de la vida", explica el primer text del dietari, en una defensa epicúria de la senzillesa.

Amb una llengua prenyada de vivesa i genuïnitat, Pairolí, observador pacient i sensible de la roda del temps, ofereix pàgines magistrals tant descrivint la natura com plantejant reflexions sobre literatura i música o de caràcter filosòfic.

De Pla a James, de Haydn a Tkaikovski, de Miró a Balthus, evoca amb una gran capacitat de suggestió diversos creadors que l'emocionen amb les seves obres artístiques.

Tenia raó Josep Maria Carandell quan, a propòsit de Paisatge amb flames, deia que Pairolí és un solitari que tracta sobre la vida i la mort amb constants variacions atractives.

L'autor

Miquel Pairolí va néixer a Quart (el Gironès) el 1955. Ha publicat els dietaris Paisatge amb flames (1990) i L'enigma (1999); les novel·les El camp de l'Ombra (1995), El convit (1998), El manuscrit de Virgili (2004) i Cera (2008); l'obra de teatre El retrat de Voltaire (1997); i assaigs sobre Josep Pla i sobre Giuseppe Tomasi di Lampedusa, entre d'altres llibres. A Exploracions (2006) va reunir articles i entrevistes i de tema literari. Com a periodista publica a El Punt la columna diària L'escaire.

 

 

© a contra vent 2008