Crítiques de "Últimes notícies!"

...
 

Periodisme, humor i bones notícies

Lluís Llort / Avui / 8 de novembre 2010

Evelyn Waugh era un home, un londinenc (1903-1966) que oficialment es deia Arthur Evelyn St. John Waugh. Es va casar amb una Evelyn i van durar dos anys. Si mai van discutir (no és imprescindible per divorciar-se), devia semblar una teràpia d'esquizofrènia. Waugh va ser periodista, soldat i novel·lista. Per a qui encara no sàpiga de qui parlo, donaré una pista: és l'autor de Retorn a Brideshead, de la novel·la en què es basa la sèrie de televisió. Sí, primer va ser una novel·la.

Abans d'obres d'anàlisi i crítica elegant de l'aristocràcia britànica, va escriure novel·les d'humor negre i sàtira. Aprofitant la seva experiència com a corresponsal del Daily Mail a Etiòpia, el 1938 va publicar Últimes notícies!, en què un reporter gris, especialista en jardineria, és enviat per error a cobrir les informacions sobre la guerra civil en una república africana. L'humor negre està garantit. És una delícia que podem llegir per primer cop en català gràcies a l'editorial A Contra Vent, amb traducció de Ferran Ràfols.

Quim Torra va deixar fa pocs anys el món de les assegurances i va muntar un negoci amb certes similituds: una editorial. Hi tens assegurat no guanyar-te la vida amb facilitat (el leitmotiv de l'editorial és “Navegar contra el vent, perill de la vida i gran turment”) i treballes amb un material intangible i enriquidor (per als lectors, i no per a les butxaques de quatre alts càrrecs). Torra té la sana intenció de publicar textos periodístics i d'humor, i en el cas d'Últimes notícies! va junt, afegit a la qualitat, literària i editorial. A més, aquest títol marca el segon aniversari d'A Contra Vent, i que les editorials celebrin aniversaris sempre són bones notícies.

 

 

© a contra vent 2008